A szupervizor

Kardos AndrásDiplomás szupervizor, HR szakértő
 • Több, mint 10 éves HR vezetői tapasztalat
 • Másfél évet tanultam és dolgoztam külföldön (USA és Egyesült Királyság)
 • Kiskereskedelmi, építőipari, pénzügyi szolgáltatói (IT) valamint SSC-s tapasztalat
 • Coaching, önismereti és szupervíziós saját élmény, mielőtt magam kezdtem volna szupervíziót tartani

Ki vagyok?

Kardos Andrásnak hívnak, végzettségem szerint közgazdász és szupervizor vagyok. A pályafutásom egy nagy nemzetközi multinacionális cég HR gyakornoki programján kezdtem, így a programnak köszönhetően kaptam az első vezetői kinevezésem. Mindig is tudtam, hogy emberekkel és az ő kihívásaikkal szeretnék foglalkozni.

Közel 10 éves HR vezetői munkásság után jött a nagy kérdés az életemben, hogy hogyan tovább. Azt hiszem ezt hívja a szakirodalom “életközépi válságnak” és szinte mindenki találkozik vele a harmincas éveitől az ötvenes éveiig.

Ekkor kerestem fel egy business coachot, hogy segítsen a szakmai (és mindemellett személyes) elakadásommal. Az ő segítsége és professzionalizmusa sokat segített, de valahogy nem sikerült kimásznom a “gödörből”. Ebben az időben már aktívan kerestem a hogyan továbbot és még az is felvetődött bennem, hogy nem a számomra legmegfelelőbb szakterületen tevékenykedem. Számtalan üzleti és leadership könyvet elolvastam, valamint próbáltam magamba új inspirációkat szívni, mivel rájöttem, hogy túl sokáig működtem reaktív és “autópilóta” üzemmódban.

A személyes előrelépésem következtében nyilvánvalóvá vált, hogy az akkori cégem és én már nem tudtunk jól együtt dolgozni, viszont egyet már tudtam önismeretileg előre/felfelé lépni. Ekkor találkoztam a szupervízióval, amiben először csoporttagként vettem részt. Egyből nagyon megtetszett a megközelítés és úgy vettem észre, réges-régen magammal cipelt sérelmeket, frusztrációkat módom van végre letenni és nélkülük sokkal jobb és könnyebb továbblépni. Ez az élmény meghatározó volt számomra, hiszen megértettem, hogy először az alapokat kell rendbe tenni, megerősíteni és csak utána jöhet a további építkezés.

A következő év szeptemberében beiratkoztam a Károli Gáspár Református Egyetem posztgraduális Szupervizor szakára, amit 2015. közepén végeztem el. Az egyetem oktatási különlegessége, hogy a szupervizor hallgatók már a második félévtől saját egyéni és csoportos szupervíziós folyamatokat szerveznek, vezetnek, így a diplomájuk átvételekor immár kellő tapasztalattal léphetnek ki segítőként a piacra.

A szupervízió számomra nemcsak egy szakma, hanem egy olyan segítői lehetőség, ami a saját életemben komoly változásokat hozott, így küldetésemnek tekintem, hogy másoknak is megmutathassam, van segítség és igenis meg lehet változtatni egy-egy életpályát, kortól függetlenül.

Több, mint 10 éves HR vezetői tapasztalattal a hátam mögött számtalan nehéz szakmai helyzettel és a munkatársak szemszögéből számos frusztráló tényezővel találkoztam (ld. kiégés, nehéz és/vagy nem kompetens felettes, fluktuációs, motivációs, tanulási gondok, kihívások), amelyek közül többet jó magam is átéltem, azokat megtapasztaltam. Ezen tapasztalataim is kiemelten fontosnak tartom hasznosítani, amikor szupervíziót tartok.

Néhány büszkeségem:

Saját csoportok és egyéni folyamatok vezetése a következő szektorokban, szektorokból:
 • for profit (multi, KKV)
 • szociális szféra (NGO)
 • közszféra (egészségügy)
 • álláskeresők tábora (szinte minden szektorból)
Több iparágban is töltöttem be HR vezetői, HR Üzleti Partneri munkakört: 
 • kiskereskedelem (hypermarket HR vezetése)
 • építőipari alapanyaggyártás (Mo-i HR vezető – HR funkció felépítése és HR folyamatok bevezetése)
 • pénzügyi szolgáltató szektor (Mo-i HR vezető – regionális központ HR vezetése és a támogatott országok HR kiszolgálása)
 • SSC-k, BSC (Képzés-fejlesztési vezető, HR Üzleti Partner/HR Vezető – képzés-fejlesztési portfólió végrehajtása és fejlesztése, recruitment, juttatásmenedzsment, munkajog, szervezetfejlesztés, stb.)
 • toborzási projektet vezettem a privát egészségügyben HR Projekt Managerként (zöld mezős magánkórház építés és elindítás)
Aktív sportoló vagyok
 • közel 90-szeres félmaratonista
 • 3-szoros maratonista