Az inspiráció egy nem eleget hangsúlyozott motivációs erőforrás életünkben!

Mit jelent nekem az inspiráció:

 • erőt, energiát;
 • hogy elinduljak az úton, amit magamnak kitűztem;
 • kitartást, hogy végig is menjek rajta;
 • új ötleteket, megközelítéseket;
 • támogatást, hogy le tudjam küzdeni a kihívásaimat;
 • HITET.

Nem lehetnék ma itt és nem lennék ugyan az az ember, ha inspiráció nélkül kellene élnem. Éppen ezért meg szeretném osztani a kedves olvasóval, hogy kik és mik inspiráltak engem leginkább, hátha mások is erőt tudnak meríteni belőlük.

I. Sport

A sport megtanított, hogy mindig lehet magasabbra rakni a mércét. Megtanított, hogy küzdelem (és sokszor szenvedés) nélkül nincsen győzelem vagy előrelépés. Ahogy az angol mondja: “No pain, no gain”.

Megtanított, hogy ha apró lépésekre bontom a célom felé vezető utat, akár hegyeket tudok elhordani. Így futottam le életem első maratonját!

Megtanított, hogy jó csapatmunka és felkészülés nélkül nem lehet sem kiugró eredményeket elérni, sem hosszú távon sikeres maradni.

Megtanított, hogy két egyforma képességű csapat között a különbséget a vezetés/leadership jelenti.

II. John C. Maxwell

John korunk egyik legsikeresebb vezetési tanítója. Számtalan könyvet írt vezetési/leadership témában és több, mint 20 millió példányt adott el belőlük világszerte.

Kedvenc idézeteim közül néhány John-tól:

 • “We cannot become what we need by remaining what we are.” / Nem tudunk azzá válni amivé kellene, ha azok maradunk akik vagyunk.
 • “Life is 10% what happens to me and 90% of how I react to it.” / Az élet 10%-ban szól arról, ami velem történik és 90%-ban arról, ahogy erre reagálok.
 • “If you always do what you’ve always done, you’ll always get what you’ve always got.” / Ha mindig azt teszed, amit mindig is tettél, mindig azt fogod kapni, amit mindig is kaptál (az eredeti idézet Henry Fordtól származik).
 • “One is too small a number to achieve greatness.” / Az egy túl kicsi szám a kiválósághoz.

III. Stephen R. Covey

Stephen írta “A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása” című könyvet. Véleményem szerint ez a mű és Stephen más művei minden vezető, valamint minden változtatni igyekvő személy polcára fel kellene, hogy kerüljön. Az én személyes kedvencem mégis a “Principle centered leadership” című hangoskönyve. Ebben megtanít bennünket arra, hogy milyen hihetetlen változásokat képes egy szervezetben okozni, ha elvek alapján vezetik.

Néhány kedvenc idézet Stephen-től:

 • “Seek first to understand, then to be understood.” / Először igyekezz megérteni, majd utána megértetni.
 • “Treat a man as he is and he will remain as he is. Treat a man as he can and should be and
  he will become as he can and should be.” / Úgy kezelj egy embert, ahogy most van és az is marad. Úgy kezelj egy embert, ahogy és ami lehetne és azzá is válik ami és aki lehet.
 • “But until a person can say deeply and honestly, “I am what I am today because of the choices I made yesterday,” that person cannot say, “I choose otherwise.” / De amíg az ember mélyen és őszintén ezt nem tudja mondani: “Ma az vagyok, ami, a tegnap meghozott döntéseim következményeként”,  ez az ember nem fogja tudni mondani, hogy “Máshogy döntök”.

IV. Darren Hardy

Darren egy Magyarországon kevésbé ismert amerikai szerző, aki egyben a Success Magazin kiadója is. Hihetetlen energiája, saját példája és gyakorlatias megközelítése is inspiráló számomra. Darrent egy kölni konferencián volt szerencsém még 2011-ben meghallgatni, amikor is az újonnan kijött könyvéről tartott motivációs előadást, a “The compound effect”-ről. Azóta számtalanszor meghallgattam hangoskönyv formájában – ez az egyik kedvenc időtöltésem futás közben, és mondhatom, újra és újra érdemes előszednem. Nem lehet megunni.

Néhány kedvenc idézetem Darren-től:

 • “You will never change your life until you change something you do daily. The secret of your success is found in your daily routine.” / Soha sem fogod tudni megváltoztatni az életed, amíg nem változtatsz valamin, amit naponta teszel. A sikered titka a napi rutinodban rejlik.
 • “Don’t wish it were easier; wish you were better.” / Ne azt kívánd, hogy könnyebb legyen, hanem azt, hogy Te jobb legyél!
 • “Small, Smart Choices + Consistency + Time = RADICAL DIFFERENCE” / Apró, okos döntések + kitartás + idő = radikális különbség.

Természetesen sokan mások is inspiráltak és inspirálnak, de nincs mód mindenki felsorolására. Arra biztatom kedves olvasómat, hogy találjon magának olyan szerzőket, sportolókat vagy akár lelkipásztorokat, akik a saját értékrendjéhez közel állnak és könnyen elérhetőek az írásaik. Szükség van ezekre a motivációs “lökésekre”, hiszen a dolgos hétköznapok igencsak szürkék és egyhangúak tudnak lenni, amit meg lehet és meg is kell törni “napfénnyel”.